Лични алати
Пријави се
Трага: Дома ФЕИТ Студиски програми II циклус (магистерски) НОВИ МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ НА ФЕИТ 19-Мултимедиски технологии (19-МТ) Сензорски, безжични и мобилни компјутерски мрежи и системи

Сензорски, безжични и мобилни компјутерски мрежи и системи

Предмет: Сензорски, безжични и мобилни компјутерски мрежи и системи

Код: ФЕИТ07016

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Содржина на предметната програма: Практично физичко ниво за безжични сензорски мрежи. Податочно ниво: Техники за контролна на пристап на медиумот. Мрежно ниво: мрежен дизајн, дизајн на безжична сензорска мрежа со користење на архитектурата на дрво на кластери. Проблеми при практична имплементација, Интерфејси со трансдусери; Временски базирана точност и Просечна потрошувачка на моќност. Управување со моќност: Извори на моќност; Товари; Конвертори на напон и регулатори. Стратегија за управување со моќност. Антени и дефиниција на RF перформанси. Стандарди за безжични сензорски мрежи (IEEE 802.15.4 WPAN стандард со ниска рата, ZigBee Aliance, IEEE 1451.5 стандард за интерфејс со безжичен паметен трансдусер). Безжични и мобилни комуникациони системи. Стандарди: 802.11 безжични мрежи, 802.11 MAC, 802.15 Bluetooth. Персонални безжични мрежи. 802.16. Широкопојасни безжични мрежи. Ад хок безжични мрежи. Оптички безжични мрежи. Протоколи. Квалитет на сервис и мултимедија. МобилеIP. Сигурност на безжични мрежи. Бежични мрежи за мобилни оператори. GSM, GPRS. Сателитски мрежи. Сателитски мрежи за GPS. Употреба на ГИС во проектирање на безжични мрежи. Безжич-ни локални мрежи во LAN и WAN. Мрежни уреди. Мрежни стандарди. Надгледување и контрола на кластери и серверски фарми. Надгледување и контрола на мрежи. Одредување на перформанси. Мрежни аппликации. Мобилни технологии за пренос на пакети (2.5G). Поврзување на мобилни мрежи со пренос на пакети со Интернет. 3G мрежи.Стандарди: UMTS и други. Споредба WLAN технологии и 3G. IP апликации за мобилни уреди. Апликации и примена кај безжични и мобилни мрежи. Мобилен Internet пристап. Дополнителни сервиси. Дизајнирање интерфејси за вмрежување на мали паметни уреди. 4G мрежи и мрежни стандарди.

Литература:

  1. Waltenegus Dargie, Christian Poellabauer, “Fundamentals of Wireless Sensor Networks: Theory and Practice”, Wireless Communications and Mobile Computing, Wiley, 2010
  2. Cotter Sayre, “Complete Wireless Design”, McGraw-Hill, 2008
  3. P. Zheng, L. L. Peterson, B. S. Davie, A. Farrel, “Wireless Networking Complete”, Morgan Kaufmann Series in Networking, Morgan Kaufmann; 1 edition, 2009
  4. Andreas F. Molisch, “Wireless Communications”, Wiley - IEEE, Wiley, 2010
  5. K. Holger, A. Willig, “Protocols and Architectures for Wireless Sensor Networks, Wiley-Interscience, 2007
  6. Editors: Y. Zhang, L. T. Yang, J. Chen, “RFID and Sensor Networks: Architectures, Protocols, Security, and Integrations”, (Wireless Networks and Mobile Communications, CRC Press, 2009
  7. Robert Faludi, “Building Wireless Sensor Networks: with ZigBee, XBee, Arduino, and Processing”, O'Reilly Media, 2010
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930