Лични алати
Пријави се

Оптички феномени

Предмет: Оптички феномени

Код: ФЕИТ08022

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Доц. д-р. Лихнида Стојановска-Георгиевска

Содржина на предметната програма: Светлината како дел од ЕМ спектар. Елементи од геометриска оптика: простирање на светлината, прекршување, формирање на лик, дисперзија. Оптички елементи: призми, филтри, леќи. Аберација кај леќите. Оптички уреди: микроскоп, фотоапарат, камера. Дизајн на модерни оптички системи. Толеранција и методи на оптимизација на оптичките системи. Елементи на визуелна перцепција, човековото око како оптички уред: формирање на слика, движење на слика, стереоскопско 3Д гледање. Концепт на боја, гледање во боја, формирање на бои, колориметрија. Примена на ефекти од физичка оптика (дифракција, интерференција и поларизација) во мултимедиски перформанси. Поларизациони филтри. Атмосферска оптика. Светлински извори, ЛЕД, ласери. Холографија и холографска слика. Фотометрија: осветленост, дизајн на осветлување и светлински ефекти.

Литература:

  1. M. Born and E. Wolf, “Principle of Optics”, Cambridge University Press. pp. 14–24. ISBN 0-521-64222-1, 1999
  2. H. D. Young, “University Physics 8e”, Addison-Wesley. ISBN 0-201-52981-5, 1992
  3. Harrison H. Barrett and Kyle J. Myers, “Foundations of Image Science”, John Wiley & Sons, ISBN 0471153001, 2004
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930