Лични алати
Пријави се

Современи системи на управување

Предмет: Современи системи на управување

Код: ФЕИТ01017

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Елизабета Лазаревска

Содржина на предметната програма: Идентификација и естимација. Методи за идентификација. Опсервери и Калманови филтри. Изведување симулационен модел во MATLAB. Симула-ционо моделирање во MATLAB на елементарни објекти. Симулационо моделирање во MATLAB објекти од повисок ред. Симулационо моделирање во MATLAB на меѓуповразно – сложени објекти. Валидација на идентификувани и симулирани модели. Анализа и проценка на грешки. Примена на фази логика и невронски мрежи во проблеми од управување.

Литература:

  1. Katsuhiko Ogata, “Modern Control Engineering (5th Edition)”, Prentice Hall, 2009
  2. William L. Brogan, “Modern Control Theory (3rd Edition)”, Prentice Hall, 1990
  3. Karl A Astrom, Bjorn Wittenmark, “Computer-Controlled Systems: Theory and Design, (3rd Edition)”, Dover Publications, 2011

 

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930