Лични алати
Пријави се

Бионанотехнологија

Предмет: Бионанотехнологија

Код: ФЕИТ05003

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р. Лидија Ололоска - Гагоска

Содржина на предметната програма: Вовед во бионанотехнологија, основни поими од микробиологија( молекули, протеини, ДНК и клетки). Електрокинетика и  сила на интеракција честичка- молекула. Релација биосистеми – електроника. Разлики меѓу бионано- и нанобиотехнологии. Биопсинтеза на наноматеријали во споредба со конвенционални методи за добивање на наноматеријали. Методи за детекција и анализа на биосинетизирани наноматеријали апликации.

Литература:

  1. Edt C.M. Niemeyer and C.A. Mirkin, “Nanobiotechnology Concepts, Applications and Perspectives”, Wiley-VCH,, 2005
  2. Edt I. Willner and E. Katz, “Bioelectronics: from theory to applications”, Wiley-VCH,, 2005

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930