Лични алати
Пријави се

Методи за недеструктивни тестирања

Предмет: Методи за недеструктивни тестирања

Код: ФЕИТ08031

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Маргарита Гиновска

Содржина на предметната програма: Вовед во недеструктивното тестирање (НДТ) – својства и карактеризација на материјалите, модификација на својствата под надворешни влијанија.  Класификација на методите и техниките за НДТ. Оптички техники – оптичка микроскопија, интерферометриски методи.  Спектроскопски техники – импедансна и UV-спектроскопија. Визуелни техники за тестирање.  Елипсометрија. Тестирање со пенетрација на бои/течности. Ултразвучни и акустични техники за тестирање. Термографски техники. Радиографски техники – со користење на ЕМ и јонизирачки зрачења. Техники за контрола на квалитет и безбедност на квалитет со примена на НДТ. Примена на техниките за НДТ во инженерството, медицината, форензиката, и др.

Литература:

  1. Ravi Prakash, Dean, Nondestructive Testing Techniques, New Age Science , 2009
  2. C. Suryanarayana , Experimental Techniques in Materials and Mechanics,  Taylor&Francis group, 2011
  3. Louis Cartz, Nondestructive Testing: Radiography, Ultrasonics, Liquid Penetrant, Magnetic Particle, ASM International, 1995
  4. Don E. Bray Don McBride, Nondestructive Testing Techniques (New Dimensions In Engineering Series, Wiley-Interscience; 1992
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930