Лични алати
Пријави се

Дигитално процесирање на сигнали

Предмет: Дигитално процесирање на сигнали

Код: ФЕИТ05006

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: вон. проф. д-р Димитар Ташковски

Содржина на предметната програма: Z-трансформација: дефиниција, конвергенција, особини, инверзна. Дискретни системи. Преносна функција. Фреквенциска карактеристика. Дискретни системи екситирани со случајни сигнали. Дискретна Фуриеова трансформација (DFT): дефиниција, својства, брза Фуриеова трансформација (FFT), алгоритми за пресметување на FFT. Конволуции: линеарна, циклична, врска помеѓу нив, филтрирање со FFT, конволуција на долги низи. Спектрална анализа со DFT: спектар на конечна и бесконечна низа, пресметување на низата од спектарот, пресметување на аналогниот сигнал од спектарот. Дигитални филтри: класификација, методи за проектирање на FIR дигитални филтри, методи за проектирање на IIR дигитални филтри.

Литература:

  1. М. Богданов и С. Богданов, Дигитално процесирање на сигнали, ЕТФ Скопје, 1998
  2. A. Oppenheim, R. Schafer, J. Buck, Discret-Time Signal Processing, 2 Edition, Prentice Hall, 1999
  3. Mitra Sanjit K., Digital Signal Processing: A Computer Based Approach, 2 Edition, McGraw Hill, 2011
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930