Лични алати
Пријави се

Заштеда на електрична енергија во домаќинствата и стопанството

Предмет: Заштеда на електрична енергија во домаќинствата и стопанството

Код: ФЕИТ02009

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Гога Цветковски

Содржина на предметната програма: Преглед на дел од стандардизацијата за енергетска ефикасност.

Технологии за подобрување на енергетската ефикасност во домаќинствата-примена на уреди со зголемена ефикасност, инсталирање на системи за контрола и управување на електричните апарати, енергетски ефикасно осветлување, енергетски ефикасно греење и ладење, примена на обновливи извори за подобрување на енергетската ефикасност на домаќинствата (т.н. паметни куќи).

Технологии за подобрување на енергетската ефикасност во стопанството - подобрување на енергетската ефикасност на енергетските трансформатори, подобрување на енергетската ефикасност на електричните мотори (примена на методологии за оптимално проектирање, примена на нови материјали и примена на технологии за зголемување на енергетската ефикасност). Подобрување на енергетската ефикасност со примена на енергетски преобразувачи и современи методологии за управување и регулација на електричните мотори, современи методологии и технологии за компензација на реактивната енергија и намалување на влијанието на вишите хармоници, примена на современи системи за индустриско загревање, ладење и вентилација.

Литература:

  1. A. Sumper, A. Baggini, „Electrical Energy Efficiency Technologies and Applications“, John Willey and Sons, 2012.
  2. J. F. Gieras, „Advancements in Electric Machines“, Springer, 2008.
  3. H. E. Jordan, „Energy-Efficient Electric Motors and Their Applications“, Plenum Press, 2004.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
ноември
« ноември 2017 »
повтсрчепесане
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930