Лични алати
Пријави се

Статистичка анализа на податоци во R

Предмет: Статистичка  анализа на податоци во R

Код: ФЕИТ08028

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: д-р Билјана Начевска-Настовска, д-р Катерина Хаџи-Велкова Санева

Содржина на предметната програма: Вовед во R јазикот, синтакса, типови на податоци и историјат. Графичко претставување на податоци во R. Моделирање со познати распределби и нивни особини. Семплирање. Статистичка анализа на готови податочни множества. Користење на случајни броеви. Тест за нормалност на податоците. Моделирање со временски низи. Коваријансна матрица. Линеарна регресија и регресиона анализа. Баесова анализа на податоци. Анализа на перформанси во R.

Литература:

  1. G. Jay Kerns   ”Introduction to Probability and Statistics Using R”, Cran.r-project.org, ISBN: 978-0-557-24979-4 , 2011
  2. P. Dalagaard, “Introductory Statistics with R (Statistics and Computing),  Springer,  2008
  3. D. Ruppert,  “Statistics and Data Analysis for financial Engineering”, Springer texts in Statistics, ISBN 978-1-4419-7787-8, 2010
  4. R. S.Tsay,  “An introduction to Analysis of Financial Data with R “,  Wiley ISBN: 978-0-470-89081-3, 2012
  5. G. Nason, “Wavelet Methods in Statistics with R”, Springer, 2008
  6. S. M. Ross, “Introduction to Probability and Statistics for Engineers and Statistics”, Academic Press, 2009

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930