Лични алати
Пријави се
Трага: Дома ФЕИТ Студиски програми II циклус (магистерски) МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ НА ФЕИТ 2013-2018 11-Безжични и мобилни комуникации (11-БМК) ОФДМ и МИМО технологии за широкопојасни системи и стандарди

ОФДМ и МИМО технологии за широкопојасни системи и стандарди

Предмет: ОФДМ и МИМО технологии за широкопојасни системи и стандарди

Код: ФЕИТ10017

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. Венцеслав Кафеџиски

Содржина на предметната програма: Широкопојасни системи. ОФДМ. Модулација и демодулација, естимација на канал и PAPR кај ОФДМ. Повеќекориснички пристап со ОФДМА. Оптимално доделување на ресурси кај ОФДМА. МИМО. Техники за пренос кај еднокориснички МИМО системи. Повеќекориснички МИМО системи. Капацитет на МИМО повеќекориснички системи во uplink и downlink. Техники на пренос кај повеќекориснички МИМО системи. Повеќеклеточни ОФДМА системи. Повеќеклеточни МИМО системи. Мрежни МИМО системи. Управување со интерференцијата кај повеќеклеточни системи. Порамнување на интерференцијата. Стандарди базирани на ОФДМ и МИМО: LTE и LTE Advanced стандарди, WiMAX стандарди, WLAN стандарди, UWB стандарди, стандарди за дигитална телевизија DVB-T, DVB-T2 и DVB-H.

Литература:

  1. J. Li, X. Wu, R. Laroia, “OFDMA Mobile Broadband Communications: A Systems Approach,” Cambridge University Press, 2013.
  2. H. Huang, C. B. Papadias, S. Venkatesan, “MIMO Communication for Cellular Networks,” Springer, 2012.
  3. B. Bing, “Broadband Wireless Multimedia Networks,” Wiley, 2013.