Лични алати
Пријави се

Дизајн и имплементација на телекомуникациски услуги

Предмет: Дизајн и имплементација на телекомуникациски услуги

Код: ФЕИТ10025

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: доц. д-р Марко Порјазоски

Содржина на предметната програма: Процес на дизајн на телекомуникациски услуги. Градбени блокови на телекомуникациска услуга: мрежна инфраструктура, системски услуги, оперативна поддршка. Импликации од воведувањето на нови услуги: мрежни аспекти, системски аспекти, операциони аспекти. Од нарачка до воспоставување корисничка мрежа и услуги. Управување со мрежата и услугите. Стратегии за имплементација на услугата. Интеграција на услугата во телекомуникацискиот систем. Стартување на услуга. Повлекување, миграција и прекин на телекомуникациска услуга.

Литература:

  1. Sauming Pang, “Successful Service Design for Telecommunications,” Wiley, 2009.
  2. Timo O. Korhonen and Antti Ainamo, “Handbook of Product and Service Development in Communication and Information Technology,” Kluwer Academic Press 2003.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
јуни
« јуни 2018 »
повтсрчепесане
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930