Лични алати
Пријави се

Процесирање на биомедицински слики

Предмет: Процесирање на биомедицински слики

Код: ФЕИТ05024

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Лидија Ололоска - Гагоска

Содржина на предметната програма:

Основни концепти на процесирање на слика: Претставување на слика во изворен и во домен на трансформацијата; Дигитализација; Визуелна перцепција; Шум и квалитет; Компоненти на систем за обработка на слика

Модалитети за добивање биомедицински слики:  Физика на рентгенските зраци, теорема на проекциони пресеци, рентгенски слики и CAT-слики; Физички и физиолошки принципи на MRI и MR-слики; Физички и физиолошки принципи на ултразвукот и US-слики

Основи на морфолошко процесирање на слика: Вовед, Логички операции кај дигитални слики; Дилатација и ерозија; Отворање и затворање

Филтрирање, подобрување и реставрација:  Модификација на интензитетот; Процесирање со маски; Процесирање во доменот на просторни фреквенции; Отстранување на шум со вејвлети

Движење: Вовед, Квантификација на движење од сликовни секвенци; Примена при мерење на динамички биолошки појави

Основи на компресија на слика: Вовед, Компресија без загуби, Компресија со загуби

Детекција на рабови и сегментација: Детекција на рабови; Сегментација заснована на праг; Сегментација заснована на региони; Сегментација со морфолошки вододелници; Примена на движењето во сегментацијата

Ригидна и неригидна регистрација: Вовед и трансформации; Метрики за упареност; Оптимизација и интерполација; Робусност

Литература:

  1. Kayvan Najarian, Robert Splinter, Biomedical Signal and Image Processing, CRC Press, 2006
  2. Rafael C. Gonzalez, Richard E. Woods, Digital Image Processing, Prentice Hall, 3rd ed., 2007
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Календар
септември
« септември 2018 »
повтсрчепесане
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930